fbpx

ARANCINI czyli sycylijskie kulki ryżowe

Autor: Basia Szmydt

Arancia to po włosku pomarańcza, a arancini czyli sycylijskie kulki ryżowe po usmażeniu przypominają właśnie małe pomarańcze. Ich zrobienie będzie wymagało trochę wysiłku, ale to jak z pierogami – po dziesiątym nabierasz wprawy i możesz lepić je bez końca.

Arancini to kulki z ryżu panierowane w cieście i bułce tartej i wypełnione nadzieniem. Jakim? Zazwyczaj mozarellą, grzybami, mięsem, zielonym groszkiem. Można też zrobić je z dowolnego risotto, które zostało z obiadu.

PRZEPIS NA ARANCINI CZYLI SYCYLIJSKIE KULKI RYŻOWE

  • 1 szklanka ryżu arborio do risotto – to ważne, żeby użyć właśnie tego. Odpowiednio się klei i nie rozpada przy formowaniu z niego kulek
  • 30-40 g masła
  • 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 1/2 szklanki mąki i ciepła woda do zrobienia ciasta
  • kawałek salami
  • 1 kulka mozarelli
  • bułka tarta do obtaczania
  • głęboki garnek z olejem do smażenia

Najpierw musisz ugotować ryż. Wrzućz go do litra osolonej, gotującej się wody i gotuj go, aż wchłonie ją całą. Mieszaj co chwilę i próbuj czy jest już miękki. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej wody i ponownie zamieszaj. Kiedy ryż będzie ugotowany, do gorącego wrzuć masło w kawałkach i parmezan, przypraw pieprzem i energicznie wymieszaj. Jeśli jest dla ciebie za mało słony – dopraw. Pamiętaj jednak, że słone będzie także salami w nadzieniu. Ryż rozłóż w jakimś płaskim naczyniu, może być taca, blaszka lub duży talerz. Ważne, żeby był wystudzony, kiedy zaczniesz lepić z niego arancini. Przygotuj sobie ciasto z mąki i ciepłej wody. Wymieszaj trzepaczką 1/2 szklanki mąki z ciepłą wodą. Wody musisz dodać tyle, by ciasto miało konsystencję kisielu. Nie może być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Na talerz wysyp 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania. Salami i mozarellę pokrój w drobną kosteczkę. Twoje stanowisko pracy jest już w połowie gotowe. Przygotuj sobie też, najlepiej w zlewie miskę z z ciepłą wodą do mycia rąk. Po co? Ja myłam ręce po każdej kulce – ułatwiało mi to pracę. Na koniec garnek z rozgrzanym olejem roślinnym jak do frytek i zaczynamy lepienie arancini.

arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe
arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe

Weź do ręki niewielką ilość ryżu, wielkości mandarynki, i rozłóż płasko na dłoni. Włóż do środka kulkę mozarelli, trochę salami i zamknij je w środku tej kulki. Kulkę obtocz delikatnie w cieście i w bułce tartej, a następnie odłóż je na talerz. Gdy nazbierasz ok. 10 sztuk kulek, włóż je delikatnie łyżką cedzakową do garnka z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor, jak pączki.

arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe

Arancini są dosyć ciężkie i mogą opadać na dno. Nie przejmuj się – przy 10 arancini dojdziesz prawie do perfekcji! Smaż, aż będą złote i wyjmuj je na talerz wyłożony papierem, tak by odsączyć nadmiar tłuszczu.

IMG_0787

Smakują idealnie zarówno na ciepło jak i zimno. Doskonała przekąska do piwa na mecz, na piknik, do szkoły dla dzieciaków, czy do pracy.
Tak jak wspominałam możesz je zrobić z risotto, które zostało z obiadu. Możesz oczywiście pokombinować z farszem. Arancini możesz zrobić z mięsem,i z marchewką, zielonym groszkiem, pieczarkami, żółtym serem, papryką. W wersji wege i dla mięsożerców. Możesz eksperymentować z przyprawianiem ryżowych kulek i zamiast w wodzie gotować je w bulionie, jak risotto. Pamiętaj tylko, żeby używać ryżu arborio. Na Sycylii arancini często serwuje się z sosem pomidorowym, ja moje kulki podałam z pomidorowo-paprykowym sosem mojej mamy. Świetne połączenie!

Smacznego!

arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe
arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe
arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe
arancini czyli sycylisjkie kulki ryżowe

 

Loading

Spodobają Ci się także:

7 komentarzy

Iri Sunshine 21 marca, 2016 - 7:11 pm

Wygląda pysznie!

Reply
Katjuszka 21 marca, 2016 - 7:13 pm

Pyszny przepis! Zastanawiam się, czy nie można jak z pierogami, zrobić hurtową liczbę, a później zamrozić w kilku porcjach?

Reply
Basia Szmydt 21 marca, 2016 - 7:18 pm

spróbuj 🙂

Reply
f7 16 marca, 2018 - 3:15 pm

pyszne tyle ze nie gotuje sie w zyciu ryzu z ten sposob, to wloskie danie i robimy risotto powoli dodajac wrzacy wywar stopniowo dolewajac w miare wchlaniania go przez ryz. Wtedy nie ma opcji zeby kulki sie rozpadaly podczas formowania

Reply
Basia Szmydt 16 marca, 2018 - 3:22 pm

a widzisz – cenna rada. Robiłam według znalezionego przepisu, dzięki!

Reply
Meg 15 kwietnia, 2018 - 11:24 pm

Uwielbiam je, spotkałam się z nimi we Włoszech,były obłędne,tam wszystko smakuje cudownie nawet zwykla kawa.ale w domu może zrobić każdy z nas,prosto i łatwo jak we Włoszech

Reply
Magda 2 października, 2019 - 8:20 am

W końcu coś czym zaskoczyłam rodzinę i do tego jakie pyszne danie 😀 Zamiast salami dałam drobno pokrojone pikantne kabanosy i też się super sprawdziły.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem