Nigdy nie sądziłam, że smakiem, który mnie totalnie zdobędzie będzie smak pieczonego buraka. Carpaccio z pieczonych buraków według mnie jest tak obłędnie smaczne, tanie i proste, że nie sposób go nie polubić. Pierwszy raz jadłam je u mojej sąsiadki, potem spróbowałam zrobić podobne w domu i przepadłam. Jeśli nie masz czasu, by upiec buraki, z powodzeniem możesz wykorzystać już gotowe i ugotowane, które kupisz w większości sklepów spożywczych.
Oto, jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków:
Potrzebujesz:
2-3 duże buraki
pół kostki sera feta
garść rukoli
pół szklanki ziaren słonecznika
ocet balsamiczny, miód, oliwę, cytrynę do dressingu lub gotowy sos na bazie balsamico
Buraki wyszoruj, przekrój na pół i wstaw do piekarnika. Piecz je do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Sprawdź widelcem czy są już miękkie. Upieczone buraki wystudź, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Jeśli używasz gotowych już ugotowanych buraków, przygotowanie dania zajmie dużo mniej czasu. Na plasterkach buraków ułóż świeżą, umytą rukolę, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Na koniec przygotuj dressing. Ja nigdy nie robię go według ściśle określonych proporcji. Do małego słoika wlewam ok. 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny i łyżeczkę miodu. Mieszam energicznie, aż wszystkie składniki dressingu się połączą i próbuję czy ma odpowiedni smak. Może będziesz chciała dodać więcej octu balsamicznego, albo więcej miodu. Każdy ma inne upodobania. Jeśli potrzebujesz ułatwienia, użyj gotowego sosu na bazie octu balsamicznego. Znajdziesz go w większości sklepów spożywczych.
To wszystko. Danie gotowe. Zdrowe, pyszne, ekspresowe i uzależniające.

Tak przygotowane carpaccio możesz podać również z sosem musztardowym (jogurt + musztarda + sól + pieprz) lub ziołowym (zmiksowane świeże zioła + oliwa + sól + pieprz + sok z cytryny). Zamiast słonecznika świetnie sprawdzą się podprażone i posiekane orzechy włoskie.
29 komentarzy
Porywam ten przepis! Wygląda pięknie i na pewno fajnie smakuje; u nas się sprawdzi, bo zarówno ja, jak i dzieciaki lubią buraki. Tylko pan mąż nie przepada, nie zna się :p http://codziennik-kobiety.blogspot.com/
Właśnie skończyłam gotować 22,5 kg buraków (miało być 20, ale tak było zapakowane), chyba zanim je jutro powkładam w słoiki to ukradnę dwa na carpaccio.
P.S. Coraz częściej się zastanawiam czy nie masz u mnie w domu jakichś kamerek, tak bardzo trafiasz z wpisami 🙂
Szybka, prosta i fantastyczna przekaska, zagości na stałe w moim imprezowym menu!
Zrobiłam dziś wg tego przepisu niebo w gębie . Wyśmienite
uważaj, bo uzależnia 🙂
Czy buraki owija Pani folią aluminiową?
nie 😉
Ja zrobiłam z ugotowanych buraków 🙂 wyszło pysznie .. Z tym samym zestawem . Rewelacja !
Super Danie! poiękne,smaczne…na stałe zagości w moim domu .Dziękuję 🙂
A czy sądzisz, że pestki słonecznika można zastąpić pestkami dyni? 🙂
Można 🙂
Zrobiłam dziś carpaccio zainspirowana twoim przepisem – wyszło obłędne. Chodziło za mną już od dawna i w końcu udało się zrobić, a teraz jestem przekonana, że na długo zagości w moim domu 🙂
Buraczki piekłam ponad godzinę, sosik wykonalam wg własnego smaku i muszę przyznać, że naprawdę połączenie tych smaków jest cudowne!
Polecam! 🙂
Świetny przepis dobrze mi znamy ,dodaj do tego dresingu łyżkę pesto bazyliowego to wtedy jest mega 🙂 pozdrawiam .
Zdecydowanie dzisiaj zrobię to na kolację dla mnie i mojego Męża. Pozdrawiam serdecznie!
Zapowiada się pyszny weekend
Jadłam u siostry w sobotę na urodzinach, pycha 🙂
zrobilam, wspaniale!dziekuje za przepis!
Hej! Zrobiłam dzisiaj z serem kozim, zamiast słonecznika orzechy włoskie no i jeszcze dodałam figi! Pychota! <3
Super! Gotowanie ma właśnie polegać na własnej inwencji twórczej inspirowanej przepisami – dobra robota ❤️
Czy mozna posypac słonecznikiem w carmelu?
Można wszystko – w kuchni dobrze jest czasem pokombinować
Dziekuje
A ja wlasnie zrobilam na sylwestrowa ,, domowke ” , zobaczymy jak bedzie smakowalo moim gosciom. Ja takie jedzonko uwielbiam. Noworoczne pozdrowienia.
Smakowało ? 🙂
Mam taki gęsty ocet basamiczny, czy takiego dodalas czy ten w postaci ja zwykły ocet?
Dodaj ten gęsty – będzie super!
witam
czy można zrobić to dzień wcześniej?
Buraki możesz upiec dzień wcześniej, resztę tuż przed podaniem.
Dodałam ser kozi, orzechy pinii i słonecznik. Rewelacja