fbpx

CARPACCIO Z PIECZONYCH BURAKÓW

Autor: Basia Szmydt

Nigdy nie sądziłam, że smakiem, który mnie totalnie zdobędzie będzie smak pieczonego buraka. Carpaccio z pieczonych buraków według mnie jest tak obłędnie smaczne, tanie i proste, że nie sposób go nie polubić. Pierwszy raz jadłam je u mojej sąsiadki, potem spróbowałam zrobić podobne w domu i przepadłam. Jeśli nie masz czasu, by upiec buraki, z powodzeniem możesz wykorzystać już gotowe i ugotowane, które kupisz w większości sklepów spożywczych.

Oto, jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków:

Potrzebujesz:
2-3 duże buraki
pół kostki sera feta
garść rukoli
pół szklanki ziaren słonecznika
ocet balsamiczny, miód, oliwę, cytrynę do dressingu lub gotowy sos na bazie balsamico

Buraki wyszoruj, przekrój na pół i wstaw do piekarnika. Piecz je do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Sprawdź widelcem czy są już miękkie. Upieczone buraki wystudź, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Jeśli używasz gotowych już ugotowanych buraków, przygotowanie dania zajmie dużo mniej czasu. Na plasterkach buraków ułóż świeżą, umytą rukolę, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Na koniec przygotuj dressing. Ja nigdy nie robię go według ściśle określonych proporcji. Do małego słoika wlewam ok. 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny i łyżeczkę miodu. Mieszam energicznie, aż wszystkie składniki dressingu się połączą i próbuję czy ma odpowiedni smak. Może będziesz chciała dodać więcej octu balsamicznego, albo więcej miodu. Każdy ma inne upodobania. Jeśli potrzebujesz ułatwienia, użyj gotowego sosu na bazie octu balsamicznego. Znajdziesz go w większości sklepów spożywczych.
To wszystko. Danie gotowe. Zdrowe, pyszne, ekspresowe i uzależniające.

1

Tak przygotowane carpaccio możesz podać również z sosem musztardowym (jogurt + musztarda + sól + pieprz) lub ziołowym (zmiksowane świeże zioła + oliwa + sól + pieprz + sok z cytryny). Zamiast słonecznika świetnie sprawdzą się podprażone i posiekane orzechy włoskie.

Loading

Spodobają Ci się także:

29 komentarzy

Ania 26 sierpnia, 2016 - 10:09 am

Porywam ten przepis! Wygląda pięknie i na pewno fajnie smakuje; u nas się sprawdzi, bo zarówno ja, jak i dzieciaki lubią buraki. Tylko pan mąż nie przepada, nie zna się :p http://codziennik-kobiety.blogspot.com/

Reply
Kamila 26 sierpnia, 2016 - 7:31 pm

Właśnie skończyłam gotować 22,5 kg buraków (miało być 20, ale tak było zapakowane), chyba zanim je jutro powkładam w słoiki to ukradnę dwa na carpaccio.
P.S. Coraz częściej się zastanawiam czy nie masz u mnie w domu jakichś kamerek, tak bardzo trafiasz z wpisami 🙂

Reply
Iza Ja 18 grudnia, 2016 - 7:15 pm

Szybka, prosta i fantastyczna przekaska, zagości na stałe w moim imprezowym menu!

Reply
Sylwia 1 marca, 2017 - 8:09 pm

Zrobiłam dziś wg tego przepisu niebo w gębie . Wyśmienite

Reply
Basia Szmydt 2 marca, 2017 - 9:26 am

uważaj, bo uzależnia 🙂

Reply
Asia 28 lipca, 2017 - 1:27 pm

Czy buraki owija Pani folią aluminiową?

Reply
Basia Szmydt 28 lipca, 2017 - 1:44 pm

nie 😉

Reply
Ana 2 sierpnia, 2017 - 5:06 pm

Ja zrobiłam z ugotowanych buraków 🙂 wyszło pysznie .. Z tym samym zestawem . Rewelacja !

Reply
Mariua 10 października, 2017 - 8:49 am

Super Danie! poiękne,smaczne…na stałe zagości w moim domu .Dziękuję 🙂

Reply
Ola 9 listopada, 2017 - 8:45 pm

A czy sądzisz, że pestki słonecznika można zastąpić pestkami dyni? 🙂

Reply
Basia Szmydt 9 listopada, 2017 - 11:01 pm

Można 🙂

Reply
Ewelina 16 listopada, 2017 - 1:01 pm

Zrobiłam dziś carpaccio zainspirowana twoim przepisem – wyszło obłędne. Chodziło za mną już od dawna i w końcu udało się zrobić, a teraz jestem przekonana, że na długo zagości w moim domu 🙂
Buraczki piekłam ponad godzinę, sosik wykonalam wg własnego smaku i muszę przyznać, że naprawdę połączenie tych smaków jest cudowne!
Polecam! 🙂

Reply
Marzena 3 grudnia, 2017 - 8:48 am

Świetny przepis dobrze mi znamy ,dodaj do tego dresingu łyżkę pesto bazyliowego to wtedy jest mega 🙂 pozdrawiam .

Reply
Mistrzyni Domu 26 lutego, 2018 - 10:30 am

Zdecydowanie dzisiaj zrobię to na kolację dla mnie i mojego Męża. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Ajrin 27 kwietnia, 2018 - 12:14 pm

Zapowiada się pyszny weekend

Reply
Marlena 30 kwietnia, 2018 - 1:59 pm

Jadłam u siostry w sobotę na urodzinach, pycha 🙂

Reply
Edyta 20 czerwca, 2018 - 4:57 pm

zrobilam, wspaniale!dziekuje za przepis!

Reply
Asia 15 września, 2019 - 8:10 pm

Hej! Zrobiłam dzisiaj z serem kozim, zamiast słonecznika orzechy włoskie no i jeszcze dodałam figi! Pychota! <3

Reply
Basia Szmydt 15 września, 2019 - 9:37 pm

Super! Gotowanie ma właśnie polegać na własnej inwencji twórczej inspirowanej przepisami – dobra robota ❤️

Reply
Natalia 22 grudnia, 2019 - 7:44 am

Czy mozna posypac słonecznikiem w carmelu?

Reply
Basia Szmydt 22 grudnia, 2019 - 11:05 am

Można wszystko – w kuchni dobrze jest czasem pokombinować

Reply
Natalia 24 grudnia, 2019 - 11:05 am

Dziekuje

Reply
Krystyna 31 grudnia, 2019 - 4:42 pm

A ja wlasnie zrobilam na sylwestrowa ,, domowke ” , zobaczymy jak bedzie smakowalo moim gosciom. Ja takie jedzonko uwielbiam. Noworoczne pozdrowienia.

Reply
Basia Szmydt 9 stycznia, 2020 - 9:18 pm

Smakowało ? 🙂

Reply
Domi 24 lutego, 2020 - 10:39 am

Mam taki gęsty ocet basamiczny, czy takiego dodalas czy ten w postaci ja zwykły ocet?

Reply
Basia Szmydt 24 lutego, 2020 - 10:44 am

Dodaj ten gęsty – będzie super!

Reply
Nina 11 lipca, 2020 - 10:53 am

witam
czy można zrobić to dzień wcześniej?

Reply
Basia Szmydt 11 lipca, 2020 - 1:52 pm

Buraki możesz upiec dzień wcześniej, resztę tuż przed podaniem.

Reply
Ewunia 27 marca, 2021 - 6:07 am

Dodałam ser kozi, orzechy pinii i słonecznik. Rewelacja

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem